LammenKIERTO-hanke

LammenKIERTO-hankkeen tavoitteet

Selvitystyö

LammenKIERTO-hanke selvittää, miten yhdistykset ja muut järjestötoimijat voisivat toimia osana tekstiilinkiertotalouden ekosysteemiä ja tuoda siten uudenlaisen toiminnan kautta lisäarvoa järjestönsä toimintaan ja sitä kautta alueen asukkaille. Tavoitteena on kartoittaa Ylä-Savon kunnissa, voisimmeko synnyttää työllistymismahdollisuuksia tekstiilinkierrätyksen avulla. Hankkeen aikana kehitetään tekstiilinkierrätykseen liittyvä yhteistyömalli Ylä-Savon Jätehuollon, alueen kuntien, TOIMI-säätiön ja eri kunnissa toimivien yhdistysten kesken.

Hankkeeseen kuuluu kokeilupilotti kotitaloustekstiilien keräyksestä ja lajittelusta TOIMI-säätiön Iisalmen ja Kiuruveden yksikössä.

Tavoitteena on luoda ilmastoystävällinen, yhteiskuntavastuullinen ja kustannustehokas kotitaloustekstiilien kierrätysmalli Ylä-Savossa. Mallista selviää, miten tekstiilijätteen keräys tapahtuu, mitä keräykseen tuoduille tekstiileille pitää tehdä, miten lajitellaan, miten pitkälle järjestöissä poistotekstiilejä voidaan hyödyntää, mitä investointeja mahdollisesti tarvitaan, mikä voisi olla kenenkin rooli eri kohdissa tekstiilinkierrätystä, mitä kustannuksia syntyy jne.

Tekstiilikierrätyksestä kiinnostuneet järjestöt ja kunnat! Ottakaa yhteyttä ja vastatkaa kyselyymme!

Hankkeessa kyselen, voisivatko järjestöt saada tekstiilinkierrätyksestä lisäarvoa toiminnalleen tulevaisuudessa. Selvitämme myös, ovatko kunnat halukkaita sitoutumaan tekstiilinkierrätykseen työllisyydenhoidon näkökulmasta.

Osallistu kyselyyn! Soita tai laita minulle postia, soitan sinulle! Kysely vie n. 10 minuuttia ajastasi esim. puhelimitse.
Kysely ei sido sinua eikä yhdistystäsi mihinkään.
Rauni Juutinen, LammenKIERTO-hanke, p. 040 643 0669, rauni.juutinen@toimisaatio.fi

Kysymme myös paikallisista oppilaitoksista kiertotalouteen ja tekstiilinkierrätystehtäviin liittyvien ammattitutkintojen suorittamismahdollisuutta.

Poistotekstiilinkeräys ja tekstiilin lajittelua jakeisiin.
Poistotekstiilin materiaalilajittelupöytä ja suursäkit TOIMI-säätiön lajittelutiloissa Iisalmessa. Poistotekstiili lajitellaan työvalmennettavien henkilöiden toimesta kuiduittain eri jakeisiin: puuvilla ja kasvikuidut, tekokuidut ja sekakuidut sekä villakuidut.

Kotitalouksien poistotekstiilikeräys

Kehittämishanke pitää sisällään myös pienimuotoisen kotitaloustekstiilien keräykseen ja hyötykäyttöön liittyvän pilotoinnin, joka toteutetaan Iisalmessa ja Kiuruvedellä. Pilotin tavoitteena on, että alueen asukkaat toimittavat kotitaloustekstiilijätteensä keräyspaikoille Iisalmeen ja Kiuruvedelle. Keräykseen tuotu tekstiili lajitellaan, käyttökelpoinen materiaali otetaan talteen. Lajiteltu tekstiili toimitetaan Ylä-Savon Jätehuollon toimesta Turkuun, jossa Lounais-Suomen Jätehuolto käsittelee tekstiilin mekaanisesti kuiduksi. Kierrätyskuidusta voidaan valmistaa uusia tuotteita, mm. vaatteita sekä eriste- ja akustiikkalevyjä.

Toimi-säätiön LammenKIERTO-selvityshankkeen kotitalouksille suunnattu poistotekstiilien keräyspilotti toteutetaan Iisalmessa ja Kiuruvedellä 1.9.-30.12.2022.

Poistotekstiilejä voi tuoda säätiön aukioloaikoina klo 8-16:
IISALMI:
 Lammenkaari 4, G-ovi.
KIURUVESI: Yrittäjäntie 8.

Kotitalouksille suunnatussa poistotekstiilikeräyksessä otamme vastaan kuivat, puhtaat ja hajuttomat, kaiken kuntoiset käyttämättömät ja käytetyt
 vaatteet: puserot, paidat, hameet, mekot, housut, takit (ei toppatakit eikä -housut!), huivit. Reiät ja pesussa lähtemättömät ns. ”ikitahrat” eivät haittaa. Vetoketjuja tai nappeja ei tarvitse poistaa.
• kodintekstiilit: lakanat ja tyynyliinat, pyyhkeet, verhot, pöytäliinat, kankaat (ei matonkuteet tai leikkuusilppu)

Emme ota vastaan
• märkiä, kosteita, likaisia, homeisia, öljyisiä, multaisia tai hyönteisten pilaamia tekstiilejä
• alusvaatteita, sukkia tai muita hygieniariskin omaavia tuotteita
• mattoja • kenkiä • topattuja tekstiilejä • patjoja • tyynyjä ja täkkejä • makuupusseja • pehmoleluja • Yritysten, kuten kirpputorien poistotekstiiliä.

Huom! Keräykseen tuodusta poistotekstiilistä otetaan lajitteluvaiheessa talteen hyväkuntoiset tekstiilit. Keräykseen kelpaamaton, esim. liian likainen tekstiili toimitetaan sekajätteeseen. Voit lahjoittaa hyväkuntoiset tekstiilit hyväntekeväisyyteen tai niitä tarvitseville tai myydä ne esim. kirpputorilla. Ympäristönäkökulmasta on tärkeää, että vaikka tekstiilituote ei enää soveltuisi alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa, niin materiaali säilyisi edelleen kierrossa.

Toteutusaika ja rahoitus

Hankkeen toteutusaika on kesäkuu 2022 – helmikuu 2023. Hankkeen hallinnoija TOIMI-säätiö vastaa hankkeen toteuttamisesta ja hallinnoinnista.

Hanke on saanut EU:n maaseuturahaston Leader-tukea Kehittämisyhdistys Ylä-Savon Veturi ry:n kautta. Hankkeen kokonaisrahoitussumma on 59 488 euroa.

Yhteistyössä kumppaneiden kanssa

LammenKIERTO-hankkeen yhteistyökumppaneina ovat tiiviisti mm. Ylä-Savon Jätehuolto, Iisalmen Kaupunki ja Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä.

Uutisointia

LammenKIERTO-hanke ennakoi kierrätystä vaativaa lakimuutosta -tiedote Ylä-Savon Veturin sivuilla.

Yle uutisoi LammenKIERTO-hankkeen poistotekstiilikeräyksestä syyskuussa 2022.

Haluat varmasti olla mukana maailmanpelastushankkeessamme, vastaa kyselyymme ja osallistu ideointiin! Ota yhteyttä!

Seuraa meitä somessa! Saat tietoa mm. poistotekstiilikeräyksen etenemisestä!

Rauni Juutinen
Projektipäällikkö,
LammenKIERTO-hanke
Puh. 040 643 0669, rauni.juutinen@toimisaatio.fi

Tuula Hirvonen
Toimitusjohtaja, Toimi-säätiö
Puh. 040 358 5419, tuula.hirvonen@toimisaatio.fi

Lammenkaari 4, 74130 IISALMI

Voit jättää ideasi ja yhteystietosi myös tällä lomakkeella!

Esite poistotekstiilikeräykseen kuuluvista ja kuulumattomista tekstiileistä.