LammenKIERTO-hanke

Tavoitteet

LammenKIERTO-hanke selvittää, miten yhdistykset ja muut järjestötoimijat voisivat toimia osana tekstiilinkiertotalouden ekosysteemiä ja tuoda siten uudenlaisen toiminnan kautta lisäarvoa järjestönsä toimintaan ja sitä kautta alueen asukkaille. Tavoitteena on kartoittaa Ylä-Savon kunnissa, miten voisimme synnyttää työllistymismahdollisuuksia tekstiilinkierrätyksen avulla. Hankkeen aikana kehitetään tekstiilinkierrätykseen liittyvä yhteistyömalli Ylä-Savon Jätehuollon, alueen kuntien, TOIMI-säätiön ja eri kunnissa toimivien yhdistysten kesken.

Hankkeeseen kuuluu kokeilupilotti kotitaloustekstiilien keräyksestä ja lajittelusta TOIMI-säätiön Iisalmen ja Kiuruveden yksikössä.

Tavoitteena on luoda ilmastoystävällinen, yhteiskuntavastuullinen ja kustannustehokas kotitaloustekstiilien kierrätysmalli Ylä-Savossa. Mallista selviää, miten tekstiilijätteen keräys tapahtuu, mitä keräykseen tuoduille tekstiileille pitää tehdä, miten lajitellaan, miten pitkälle järjestöissä poistotekstiilejä voidaan hyödyntää, mitä investointeja mahdollisesti tarvitaan, mikä voisi olla kenenkin rooli eri kohdissa tekstiilinkierrätystä, mitä kustannuksia syntyy jne.

Etsimme yhteistyökumppaneiksi tekstiilinkierrätyksestä kiinnostuneita yläsavolaisia järjestöjä ja kuntia!

Hankkeessa selvitetään, voisivatko järjestöt saada tekstiilinkierrätyksestä lisäarvoa toiminnalleen. Selvitämme myös, ovatko kunnat halukkaita sitoutumaan tekstiilinkierrätykseen työllisyydenhoidon näkökulmasta. Paikallisista oppilaitoksista kysymme kiertotalouteen liittyvien ammattitutkintojen suorittamismahdollisuutta liittyen tekstiilinkierrätystehtäviin.

Pilotti kotitalouksien poistotekstiilin keräyksestä

Kehittämishanke pitää sisällään myös pienimuotoisen kotitaloustekstiilien keräykseen ja hyötykäyttöön liittyvän pilotoinnin, joka toteutetaan Iisalmessa ja Kiuruvedellä. Pilotin tavoitteena on, että alueen asukkaat toimittavat kotitaloustekstiilijätteensä keräyspaikoille Iisalmeen ja Kiuruvedelle. Keräykseen tuotu tekstiili lajitellaan, käyttökelpoinen materiaali otetaan talteen. Lajiteltu tekstiili toimitetaan Ylä-Savon Jätehuollon toimesta Turkuun, jossa Lounais-Suomen Jätehuolto käsittelee tekstiilin mekaanisesti kuiduksi. Kierrätyskuidusta voidaan valmistaa uusia tuotteita, mm. vaatteita sekä eriste- ja akustiikkalevyjä.

Toimi-säätiön LammenKIERTO-selvityshanke aloittaa kotitalouksien poistotekstiilien keräyspilotin Iisalmessa ja Kiuruvedellä 1.9.-30.12.2022.

Poistotekstiilikeräys toteutetaan Iisalmessa ja Kiuruvedellä Toimi-säätiön toimipaikoissa, joissa säätiön henkilöstö ottaa poistotekstiilin vastaan.

Poistotekstiilejä voi tuoda säätiön aukioloaikoina:
IISALMI:
 Lammenkaari 4, G-ovi, klo 8-16.
KIURUVESI: Yrittäjäntie 8, klo 8-16.

Kotitalouksille suunnatussa poistotekstiilikeräyksessä otamme vastaan kuivat, puhtaat ja hajuttomat, kaiken kuntoiset käyttämättömät ja käytetyt
 vaatteet: puserot, paidat, hameet, mekot, housut, takit (ei toppatakit eikä housut!), huivit. Reiät ja pesussa lähtemättömät ns. ”ikitahrat” eivät haittaa.
• kodintekstiilit: lakanat ja tyynyliinat, pyyhkeet, verhot, pöytäliinat, kankaat

Emme ota vastaan
• märkiä, kosteita, likaisia, homeisia, öljyisiä, multaisia tai hyönteisten pilaamia tekstiilejä
• alusvaatteita, sukkia tai muita hygieniariskin omaavia tuotteita
• mattoja • kenkiä • topattuja tekstiilejä • patjoja • tyynyjä ja täkkejä • makuupusseja • pehmoleluja • Yritysten, kuten kirpputorien poistotekstiiliä.

Keräykseen tuodusta poistotekstiilistä otetaan lajitteluvaiheessa talteen hyväkuntoiset tekstiilit. Ympäristönäkökulmasta on tärkeää, että vaikka tekstiilituote ei enää soveltuisi alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa, niin materiaali säilyisi edelleen kierrossa.

Toteutusaika ja rahoitus

Hankkeen toteutusaika on kesäkuu 2022 – helmikuu 2023. Hankkeen hallinnoija TOIMI-säätiö vastaa hankkeen toteuttamisesta ja hallinnoinnista.

Hanke on saanut EU:n maaseuturahaston Leader-tukea Kehittämisyhdistys Ylä-Savon Veturi ry:n kautta. Hankkeen kokonaisrahoitussumma on 59 488 euroa.

Yhteistyössä kumppaneiden kanssa

LammenKIERTO-hankkeen yhteistyökumppaneina ovat tiiviisti mm. Ylä-Savon Jätehuolto, Iisalmen Kaupunki ja Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä.

Uutisointia

LammenKIERTO-hanke ennakoi kierrätystä vaativaa lakimuutosta -tiedote Ylä-Savon Veturin sivuilla.

Yle uutisoi LammenKIERTO-hankkeen poistotekstiilikeräyksestä syyskuussa 2022.

Haluat varmasti olla mukana maailmanpelastushankkeessamme, tulethan kumppaniksi ideoimaan! Ota yhteyttä!

Rauni Juutinen
Projektipäällikkö,
LammenKIERTO-hanke
Puh. 040 643 0669, rauni.juutinen@toimisaatio.fi

Tuula Hirvonen
Toimitusjohtaja, Toimi-säätiö
Puh. 040 358 5419, tuula.hirvonen@toimisaatio.fi

Lammenkaari 4, 74130 IISALMI

Voit jättää ideasi ja yhteystietosi myös tällä lomakkeella!

Seuraa meitä somessa!