LammenKIERTO-hanke

LammenKIERTO-hankkeen tavoitteet

Selvitystyö

LammenKIERTO-hanke selvittää, miten yhdistykset ja muut järjestötoimijat voisivat toimia osana tekstiilinkiertotalouden ekosysteemiä ja tuoda siten uudenlaisen toiminnan kautta lisäarvoa järjestönsä toimintaan ja sitä kautta alueen asukkaille. Tavoitteena on kartoittaa Ylä-Savon kunnissa, voisimmeko synnyttää työllistymismahdollisuuksia tekstiilinkierrätyksen avulla. Hankkeen aikana kehitetään tekstiilinkierrätykseen liittyvä yhteistyömalli Ylä-Savon Jätehuollon, alueen kuntien, TOIMI-säätiön ja eri kunnissa toimivien yhdistysten kesken.

Hankkeeseen kuuluu kokeilupilotti kotitaloustekstiilien keräyksestä ja lajittelusta TOIMI-säätiön Iisalmen ja Kiuruveden yksikössä.

Tavoitteena on luoda ilmastoystävällinen, yhteiskuntavastuullinen ja kustannustehokas kotitaloustekstiilien kierrätysmalli Ylä-Savossa. Mallista selviää, miten tekstiilijätteen keräys tapahtuu, mitä keräykseen tuoduille tekstiileille pitää tehdä, miten lajitellaan, miten pitkälle järjestöissä poistotekstiilejä voidaan hyödyntää, mitä investointeja mahdollisesti tarvitaan, mikä voisi olla kenenkin rooli eri kohdissa tekstiilinkierrätystä, mitä kustannuksia syntyy jne.

Hankkeessa kyselin, voisivatko järjestöt saada tekstiilinkierrätyksestä lisäarvoa toiminnalleen tulevaisuudessa. Selvitimme myös, ovatko kunnat halukkaita sitoutumaan tekstiilinkierrätykseen työllisyydenhoidon näkökulmasta.

Kysyimme myös paikalliselta oppilaitoskumppaniltamme YSAO:lta kiertotalouteen ja tekstiilinkierrätystehtäviin liittyvien ammattitutkintojen suorittamismahdollisuutta.

Poistotekstiilinkeräys ja tekstiilin lajittelua jakeisiin.
Poistotekstiilin materiaalilajittelupöytä ja suursäkit TOIMI-säätiön lajittelutiloissa Iisalmessa. Poistotekstiili lajitellaan työvalmennettavien henkilöiden toimesta kuiduittain eri jakeisiin: puuvilla ja kasvikuidut, tekokuidut ja sekakuidut sekä villakuidut.

Kotitalouksien poistotekstiilikeräys

Kehittämishanke piti sisällään myös pienimuotoisen kotitaloustekstiilien keräykseen ja hyötykäyttöön liittyvän pilotoinnin, joka toteutetaan Iisalmessa ja Kiuruvedellä. Pilotin tavoitteena oli, että alueen asukkaat toimittavat kotitaloustekstiilijätteensä keräyspaikoille Iisalmeen ja Kiuruvedelle. Keräykseen tuotu tekstiili lajiteltiin, käyttökelpoinen materiaali otettiin talteen. Lajiteltu tekstiili toimitettiin Ylä-Savon Jätehuollon toimesta Turkuun, jossa Lounais-Suomen Jätehuolto käsitteli tekstiilin mekaanisesti kuiduksi. Kierrätyskuidusta voidaan valmistaa uusia tuotteita, mm. vaatteita sekä eriste- ja akustiikkalevyjä.

Toimi-säätiön LammenKIERTO-selvityshankkeen kotitalouksille suunnattu poistotekstiilien keräyspilotti toteutettiin Iisalmessa ja Kiuruvedellä 1.9.-30.12.2022.

Poistotekstiilejä otettiin vastaan säätiön aukioloaikoina klo 8-16:
IISALMI:
 Lammenkaari 4, G-ovi.
KIURUVESI: Yrittäjäntie 8.

Kotitalouksille suunnatussa poistotekstiilikeräyksessä otamme vastaan kuivat, puhtaat ja hajuttomat, kaiken kuntoiset käyttämättömät ja käytetyt
 vaatteet: puserot, paidat, hameet, mekot, housut, takit (ei toppatakit eikä -housut!), huivit. Reiät ja pesussa lähtemättömät ns. ”ikitahrat” eivät haittaa. Vetoketjuja tai nappeja ei tarvitse poistaa.
• kodintekstiilit: lakanat ja tyynyliinat, pyyhkeet, verhot, pöytäliinat, kankaat (ei matonkuteet tai leikkuusilppu)

Poistotekstiiliin ei kuulu:
• märkiä, kosteita, likaisia, homeisia, öljyisiä, multaisia tai hyönteisten pilaamia tekstiilejä
• alusvaatteita, sukkia tai muita hygieniariskin omaavia tuotteita
• mattoja • kenkiä • topattuja tekstiilejä • patjoja • tyynyjä ja täkkejä • makuupusseja • pehmoleluja • Yritysten, kuten kirpputorien poistotekstiiliä.

Huom! Jotta jätteen määrää saataisi vähennettyä, keräykseen tuodusta poistotekstiilistä otetaan lajitteluvaiheessa talteen hyväkuntoiset tekstiilit. Keräykseen kelpaamaton, esim. liian likainen tekstiili toimitetaan sekajätteeseen. Voit lahjoittaa hyväkuntoiset tekstiilit hyväntekeväisyyteen tai niitä tarvitseville tai myydä ne itse esim. kirpputorilla. Ympäristönäkökulmasta on tärkeää, että vaikka tekstiilituote ei enää soveltuisi alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa, niin materiaali säilyisi edelleen kierrossa.

Toteutusaika ja rahoitus

Hankkeen toteutusaika oli kesäkuu 2022 – helmikuu 2023. Hankkeen hallinnoija TOIMI-säätiö vastaa hankkeen toteuttamisesta ja hallinnoinnista.

Hanke on saanut EU:n maaseuturahaston Leader-tukea Kehittämisyhdistys Ylä-Savon Veturi ry:n kautta. Hankkeen kokonaisrahoitussumma on 59 488 euroa.

Uutisointia

LammenKIERTO-hanke ennakoi kierrätystä vaativaa lakimuutosta -tiedote Ylä-Savon Veturin sivuilla.

Yle uutisoi LammenKIERTO-hankkeen poistotekstiilikeräyksestä syyskuussa 2022.

Esite poistotekstiilikeräykseen kuuluvista ja kuulumattomista tekstiileistä.